00:00 - 08. mai 2020

Rollespill

Kate Elizabeth Russell utforsker offerets definisjonsmuligheter i sin Lolita-inspirerte debutroman.

En kjærlighetshistorie, eller? Styrken til Kate Elizabeth Russells debutroman Min mørke Vanessa ligger i behandlingen av spørsmålet om selvforståelse og offerrolle. Foto: Elena Seibert / Aschehoug

En av de mest gnagende filmene jeg har sett er Dag Johan Haugeruds Det er meg du vil ha (2014). Her forteller en 32 år gammel kvinnelig lærer hvordan hun falt for og ble sammen med sin 15 år gamle elev.

Filmen stiller samfunnets normer om overgrep opp mot en fortelling om kjærlighet. Vi som ser på får virkelig følelsen av en lykkelig slutt da de to (med velsignelse fra elevens familie) får hverandre, til tross for at hun må slutte som lærer.

Tydelig inspirert. Selv om leseren ikke «velsigner» paret i Min mørke Vanessa, konfronterer Kate Elizabeth Russells debutroman oss med vår egen moral. Makt og offerroller er begreper som problematiseres i denne romanen, som tydelig og uttalt er inspirert av Vladimir Nabokovs Lolita. Til tross for den lite appetittvekkende tittelen, hentet fra en annen Nabokov-roman, er Min mørke Vanessa sannelig en tankevekkende fortelling.

Annonse