00:00 - 08. mai 2020

Og bakom synger innvandringsspørsmålet

Mímir Kristjánsson tranmæler sin egen politiske kake.

Ikke dypt nok: Mímir Kristjánsson skriver lett, ryddig og engasjert om politiske spørsmål i sin nye bok om Arbeiderparti-politiker Martin Tranmæl, men går ikke i dybden for å analysere Tranmæls syndikalisme og antiparlamentarisme. Her går Tranmæl i 1. mai-tog foran Stortinget i 1964. Foto: Ukjent fotograf via Arbeiderbladet / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Den tidligere Klassekampen-journalisten Mímir Kristjánsson er blitt bystyrerepresentant for Rødt i sin hjemby Stavanger. I 2018 ga han ut en bok med tittelen Hva ville Gerhardsen gjort?. I vårens bok har han tatt for seg en annen av Arbeiderpartiets legendariske ledere, Martin Tranmæl (1879-1967).

Kamuflert høyredreining. For personer som har befunnet seg på ytterste venstre fløy er Gerhardsen og Tranmæl, sammen med Oscar Torp, først og fremst blitt studert som eksempler på arbeiderledere som ga opp den sosialistiske forandringen av samfunnet. De tok i stedet på seg å forvalte kapitalismen da de borgerlige partiene ikke lenger var i stand til å gjøre det.

For den som ville bli tatt for å være radikal sosialist, var det derfor om å gjøre å distansere seg både fra Gerhardsen og Tranmæls metode. Helge Krog kalte i 1960 Tranmæl for en borgerlig autoritær, konservativ patriark og hevdet at det var hans disipler som ekskluderte Sosialistisk studentlag og Orientering: Tranmæls metode besto i å kamuflere en høyredreining av politikken under et radikalt røykteppe.

Annonse