00:10 - 22. mai 2020

– Jeg skjønner at man kan føle seg såret på vegne av bygda

En roman om en fyrvokterfamilie i Trøndelag har startet en opphetet debatt om litteraturens forhold til virkeligheten i bygda hvor handlingen utspiller seg.

Inspirert av historier fra barndommen: Som barn tilbragte Maren Uthaug somrene på Ørlandet. – Grunnen til at jeg har lagt historien dit, er at jeg har en stor kjærlighet for stedet. Mitt motiv er ikke korrekt avlest, sier hun om kritikken. Foto: Stine Bidstrup / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

– Jeg tenker at de fleste romaner foregår et sted, og de kan ikke alle sammen foregå på Mars eller på månen. 

Det sier den dansk-norske forfatteren Maren Uthaug. Hennes roman Der det finst fuglar, som utkom på norsk i mars, foregår på Ørlandet i Trøndelag, nærmere bestemt i bygda Uthaug, hvor forfatterens slekt stammer fra. Romanen ble godt mottatt i Danmark, der den ble belønnet med Danmarks Radios romanpris. På Ørlandet er den blitt møtt med sinne og kritikk.

«Jeg tror omtrent ikke jeg har lest en bok som har inneholdt så mye sex og så lite moral», uttalte en leser til lokalavisen Fosna-Folket.

Annonse