00:05 - 29. mai 2020

Friske hus for syke mennesker

Helsearkitekturens historie er høyst aktuell i vår egen tid.

Hvilekur de luxe: Utsikten var upåklagelig fra terrassene i Alvar og Aino Aaltos sanatorium i Paimio. Foto: The Granger Collection / NTB scanpix

Hvis man vil vite hvordan mennesker med makt oppfatter virkeligheten, skal man lytte nøye til det de selv oppfatter som uslåelige argumenter.

Just Ebbesen er prosjektdirektør for «Nye OUS», der Oslo universitetssykehus skal legge ned driften på Ullevål sykehus i Oslo, bygge ut Rikshospitalet på Gaustad og gjenopprette tilbudet på delvis nedlagte Aker. Arbeidene på Gaustad og Aker er beregnet å koste drøyt 30 milliarder kroner.

Klassekampen intervjuet Ebbesen i en stor artikkel 9. mai og spurte ham da blant annet om isolatbygningen på Ullevål, som kostet 200 millioner kroner i 2006, og inneholder et avansert isolat for pasienter med høy smitterisiko, som ebolasyke. Ebbesen er ikke like imponert som journalisten, for å si det forsiktig:

Annonse