00:10 - 22. mai 2020

En ny tysk roman spør hvilke fortellinger om høyreradikalisering man velger å lytte til, skriver Olaf Haagensen.

En ny tysk roman spør hvilke fortellinger om høyreradikalisering man velger å lytte til, skriver Olaf Haagensen.

I bøkenes tjeneste: I Ingo Schulzes nye roman møter vi den eksentriske Norbert Paulini som driver et antikvariat i Dresden. På bildet: Et prefabrikkert bygg i Dresden, 1988. Foto: Mehner / Ullstein bild / Getty Images

Er Ingo Schulzes nye roman Die rechtschaffenen Mörder (De rettskafne morderne) en fortelling om det høyreorienterte litteraturmiljøet i Dresden? Et forsøk på å forklare hvordan anstendige bokmennesker kan forvandle seg til nevehyttende reaksjonære?

Romanen handler om den nokså eksentriske antikvaren Norbert Paulini. Han lever et aktet liv i bøkenes tjeneste. Antikvariatet hans i Dresden er et ordenes refugium midt i DDR-statens diktatur. Helt til Berlinmuren faller i 1989. Da går det jevnt utforbakke for skjønnånden Paulini. Til slutt sitter han ute i provinsen med bøkene sine og snakker som om han var en av Alternativ for Tysklands lokale talspersoner.

Som det er blitt påpekt i mottagelsen av Schulzes roman, gir fortellingen om Paulini en viss gjenklang utenfor bokens permer. Man tenker for eksempel på Dresden-forfatteren Uwe Tellkamp, kjent for den store DDR-romanen Tårnet (2008), som har vekket oppsikt ved å innta politiske standpunkter langt ute til høyre.

Annonse