00:00 - 08. mai 2020

Duell uten ende

Stig S. Frølands storslåtte historie om menneskets forhold til mikrobene er et imponerende, men sprikende verk.

Alt går til helvete: Stig S. Frølands bok Kampen mellom mennesket og mikrobene starter og slutter med en gjengivelse av Pieter Bruegels maleri Dødens triumf (1562), som om det makabre maleriet rammer inn både boken og nåtiden. Foto: Pieter Bruegel the Elder / Pradomuseet

Det går år mellom store utgivelser innen medisinsk historie på norsk. Stig S. Frølands Kampen mellom mennesket og mikrobene som kommer ut i disse dager, er en slik utgivelse. På over 500 tettskrevne sider med like mange noter og et omfattende bildegalleri gjør Frøland, tidligere leder ved Rikshospitalets infeksjonsavdeling, et sveip gjennom mikrobenes og menneskenes historie fra livets begynnelse til nåtiden. Utgivelsen kunne neppe vært bedre timet. Det er blitt et imponerende – men sprikende – verk.

Norsk blindsone. Det er et svært ambisiøst prosjekt Frøland har gitt seg i kast med – trolig for ambisiøst. I de første kapitlene blir vi introdusert for mikrobenes egenskaper, immunsystemets funksjoner og samspillet med omgivelsene. Her er Frøland på sitt beste: Som professor emeritus i medisin og nestor innen infeksjonsmedisin og immunologi har han stålkontroll på feltet.

I bokens hoveddel ser forfatteren nærmere på viktige epidemier gjennom historien: pest, kopper, tyfus, kolera, meslinger, gulfeber, syfilis, tuberkulose, lepra, malaria, influensa og poliomyelitt. Det er gøy å lese Frølands forklaring på hvorfor epidemier blir helt forskjellige avhengig av biologiske faktorer: noen er zoonoser og smitter fra dyr til mennesker (pest, gulfeber), noen infeksjoner smitter bare mennesker imellom (kopper), noen mikrober overføres via forurenset vann (kolera) og noen smitter gjennom sex og deling av sprøyter (hiv).

Annonse