16:48 - 25. mai 2020

Angriper Athena Farrokhzad

Nekrolog om Yahya Hassan skaper debatt om maktforhold i svensk litteratur.

«Salongkommunist»: Forfatter Athena Farrokhzads maktposisjon i litteraturen og på den feministiske venstresiden kritiseres av den svenske forfatteren Lidija Praizovic. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Debatten om den danske poeten Yahya Hassan tilspisser seg i Sverige og Danmark. Nå får en av de tydeligste stemmene hard kritikk fra en av sine tidligere elever.

Noen dager etter at Hassan ble funnet død 29. april, skrev den svenske poeten og kritikeren Athena Farrokhzad en nekrolog som satte i gang en diskusjon om Hassans ettermæle. Farrokhzad spurte blant annet om hvem som drepte Hassan: «Var det klassesamfunnet, var det den danske statsrasismen, var det patriarkatet? Var det Israels fordrivningspolitikk? […] Var det media?»

En av dem som raskt kritiserte teksten for å være «gravplynding», var Martin Krasnik, sjefredaktør i Weekendavisen, som også hadde Hassan boende hos seg i perioder. «Det er uverdig å uttale seg så skråsikkert om noens død», sa Krasnik nylig til Morgenbladet om Farrokhzads nekrolog.

Oppgjør med maktposisjon. Nå får Farrokhzad kritikk også fra den svenske forfatteren Lidija Praizovic. Hun har hatt  Farrokhzad som lærer ved Biskops Arnö forfatterskole. Det ble et brudd i forholdet mellom de to, skriver Praizovic, da hun i 2014 kritiserte Farrokhzads anmeldelse av Hassans debutbok, diktsamlingen YAHYA HASSAN. Da mente Farrokzhad at Hassans dikt om hykleri, kvinnehat og barbari i muslimske miljøer kunne fungere som bensin på bålet for fremmedfiendtlige hvite lesere.

Etter at Praizovic kritiserte denne teksten, fikk hun «erfare konsekvensene». Hun mener at de som mener noe annet enn Farrokhzad, blir forbundet med rasisme, fascisme og islamofobi. Nå tar Praizovic et oppgjør med Farrokhzads maktposisjon i svensk litteratur og på den feministiske venstresiden. Nekrologen er Farrokhzads forsøk på å assosiere seg med underdogen Hassan, ifølge Praizovic, som opplevde at Hassan ignorerte henne den ene gangen den danske og den svenske poeten møttes.

Støtte. Forrige uke fikk derimot Farrokhzads argumenter støtte fra den danske forfatteren Jonas Eika, som fikk mye oppmerksomhet for talen han holdt da han vant Nordisk råds litteraturpris i fjor. «Athena Farrokhzad har rett om Yahya Hassans minne», skrev Eika sammen med litteraturviter Elisabeth Friis i den svenske avisen Expressen. De mener at Hassans tidlige død viser at også hans liv var «påvirket av samme press som andre brune menn som vokser opp i underklassens Danmark påvirkes av». At Farrokhzad skriver om dette, fortsetter de to, «er ikke for oss en reduksjon av Yahya Hassans minne, men en viktig del av den offentlige samtalen om hans liv, poesi og om hans død».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse