00:00 - 03. april 2020

Pesten langs veien

En roman om brexit som også handler om svartedauden, og omvendt.

Dårlig luft: Middelalderske pestleger hadde masker formet som lange nebb fylt med velluktende urter, siden folk helt frem til 1800-tallet trodde at sykdom ble spredd av vond lukt og «dårlig luft». Her en tegning av Jan van Grevenbroeck (1731–1807).

Det passer aldri bra med en pandemi. Alt ville likevel virket litt mindre skummelt hvis ikke så mange av verdens ledere hadde vært uærlige, udugelige, autokratiske eller alle tre. Storbritannias statsminister Boris Johnson hører definitivt hjemme i de to første kategoriene, men for øyeblikket virker han for overveldet av å faktisk måtte lede til å gi etter for sine åpenbare tendenser i retning av den tredje.

James Meek har vært en av de skarpeste observatørene av Johnson og kollegenes krumspring de siste årene, blant annet i London Review of Books. At Meeks siste roman foregår under Svartedauden, er nesten for betimelig til å være sant.

Sammen på veien. To Calais, In Ordinary Time foregår i 1348. Som i det store gjennombruddsverket i 1300-tallets engelske litteratur, Geoffrey Chaucers Canterbury-fortellinger, følger vi en umake gruppe på vei mot et symbolsk ladet mål, samlet av omstendighetene på tvers av klasseskiller.

Annonse