00:05 - 17. april 2020

Nye sluttspill

Med pandemien susende rundt hushjørnene må vel tiden være fullmoden for den norske dystopien?

Etter oss: Denne uken lanseres to norske dystopiske romaner, og timingen er tilsynelatende optimal. Illustrasjonsfoto: Christian Belgaux

Stoppe utbetalingene til WHO? Midt i en forbannet pandemi? Det kan ikke være mulig. Og like under denne overskriften, om Donald Trumps seneste idiotinnfall, nok et blodtørstig oppslag om den svenske Dr. Stockmann, Anders Tegnell. SISTE NYTT: Over 1000 døde i Sverige! Å, som det lengtes etter å få tatt denne ibsenske folkefienden av en byråkrat. Den brasilianske presidenten følger opp med å tørke nesen med hånden før han håndhilser på en gammel dame.

Ti minutter med nyheter i april 2020 sender tankene til Philip Roth, som på 1960-tallet sa at amerikanske forfattere hadde hendene fulle bare med «å forstå, beskrive og gjøre troverdig den amerikanske virkeligheten», at den satte «ens egen beskjedne fantasi i forlegenhet». Roth døde i mai 2018. Hva ville han sagt nå?

Fruktbart land. Som Roths forfatterskap, og litteraturen som sådan, viser oss, er det ikke så enkelt som at fiksjonen har i oppgave å holde tritt med virkeligheten. Likevel finnes det noen litterære uttrykksformer hvor det er forfatterens oppgave å være på høyde med – om ikke forut for – sin tid. Når pandemien rammer, samfunnet i praksis stenges ned, økonomien kollapser, og Vladimir Putin, Donald Trump, Jair Bolsonaro og Xi Jinping er de som skal redde dagen, da stikker særlig den dystopiske litteraturen seg ut som fruktbart land.

Annonse