00:00 - 30. april 2020

Mange bombers far

Abdallah Azzam var en av den moderne jihadismens fedre og navnet hans har fremdeles tiltrekningskraft for vordende martyrer, over 30 år etter hans død. Thomas Hegghammer har skrevet hans biografi.

Innflytelsesrik ideolog: Abdallah Azzam (t.h.) smilende med to unge «mujahedin», ukjent tid og sted. Foto: I det fri, fra boken.

På formiddagen den 24. november 1989 satte den palestinskfødte jihadistlederen Abdallah Azzam seg bak rattet og kjørte mot moskeen Sab’al-Layl i den pakistanske byen Peshawar. Han hadde bodd der siden midt på 80-tallet. I bilen hadde han med seg sine to sønner. Han skulle selv lede fredagsbønnen. Klokken 12.20 denne novemberdagen eksploderte en veibombe med 20 kilo sprengstoff, den drepte Azzam og hans to sønner. Hans død gjorde ham til et symbol for de fleste sunniislamistiske grupper i verden: En islamistisk Che Guevara.

I sin bok The Caravan. Abdallah Azzam and the Rise of Global Jihad, som ble utgitt i februar på det engelske forlaget Cambridge University Press, gjør forsker og forfatter Thomas Hegghammer et dypdykk i Azzams liv, kamp og død. 700 sider om mannen som regnes som den åndelige lederen for arabiske afghanjihadister.

En lang reise. Abdallah Azzam ble født på Vestbredden og var syv år gammel da staten Israel ble grunnlagt. Han vokste opp i det boken beskriver som en alminnelig palestinsk familie. Faren var jordbruker og familieøkonomien trygg. Etter å ha gått på internatskole på Vestbredden, tok han seg etter hvert videre til tre steder som skulle spille sentrale roller i hans akademiske studier: Damaskus, Kairo og Amman. Boken følger ham på en lang reise fra landsbyen der han ble født til Syria, Jordan, Egypt og de to landene der han for alvor skulle utvikle sin «jihad», nemlig Saudi-Arabia og Afghanistan.

Annonse