00:00 - 24. april 2020

Krise i dansk forfatterelite

Suzanne Brøgger er én av fire forfattere som har forlatt Det Danske Akademi i protest mot et femte medlem, den kontroversielle debattanten Marianne Stidsen.

Trekker seg: Den danske forfatteren Suzanne Brøgger skrev i sitt utmeldingsbrev i februar at Det Danske Akademi «har alt for længe skullet stå model til Marianne Stidsens i mine øjne helt uhyrlige, offentliggjorte påstande». Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart

Det Danske Akademi står oppi sin største krise noensinne. Siden opprettelsen i 1960, har institusjonen styrt etter formålet om å «virke for dansk sprog og ånd, især inden for litteraturen». Akademiets medlemmer sitter på plassene sine livet ut, og rår over noen av landets viktigste litteraturpriser. Men i forrige uke ble det kjent at forfatterne Suzanne Brøgger, Ida Jessen, Jens Smærup Sørensen og Astrid Saalbach går i protest, og at utmeldingene skyldes ene og alene et annet medlem: lektoren og samfunnsdebattanten Marianne Stidsen.

– Den svært opplagte måten å se dette på, er at Marianne Stidsen har møtt på en form for meningssensur. Det vil være en typisk fortolkning av det som har skjedd ut ifra et ytringsfrihetsperspektiv, sier Peter Nielsen, som er litteraturredaktør i den danske avisen Information.

Annonse