00:00 - 03. april 2020

Keiserlige overskridelser

Den østerrikske forfatteren Christoph Ransmayr har skrevet en bemerkelsesverdig historisk roman.

Herre over tiden: Keiser Qianlong, Qing-dynastiets overhode fra 1736-1795, portrettert da han var 29 år gammel. «The Qianlong Emperor in Ceremonial Armour on Horseback» (1739) av Giuseppe Castiglione. Foto: The Palace Museum, Beijing

På slutten av syttenhundretallet, da keiser Qianlong var Qing-dynastiets overhode, var Kina fremdeles et lukket og myteomspunnet rike sett med vestlige øyne. Ikke bare var landet avstengt for vestlig innflytelse, det var også i høy grad organisert etter århundregamle prinsipper, hvor både hoffetiketten og seremoniene ikke sjelden var et spørsmål om liv og død. Keiserens makt var uinnskrenket og gudelik. Den som kom i skade for å se ham inn i øynene, for eksempel, måtte bøte med livet. Den som berørte en av hans over 3000 konkubiner kom sjelden levende fra det, ei heller den som sladret om keiserens private liv eller helsetilstand.

Qianlong var ikke bare hersker over et gigantisk område og en tallrik multietnisk befolkning, han var også sett på som herre over tiden, og kunne utvide eller forkorte årstidene etter eget forgodtbefinnende. Med til hans fascinasjon for tidens vesen hørte hans lidenskapelige interesse for urverk av alle slag – inkludert flere av Vestens ypperste klokker, som han oppbevarte i sin omfattende samling.

Det er den sistnevnte delen av historien om Qianlong den prisvinnende østerrikske forfatteren Christoph Ransmayr tar for seg i sin bemerkelsesverdige roman Cox eller tidens gang (2016), som nå foreligger på norsk i Sverre Dahls eminente og oppfinnsomme oversettelse.

Annonse