00:00 - 24. april 2020

I isolasjonens vold

En dansk-norsk roman utforsker hva det vil si å leve avsondret.

Langt der ute: I Maren Uthaugs roman Der det finst fuglar møter vi en fyrvokter og hans familie på tre. På bildet: Færder fyr, antatt fotografert 1890-1910. Foto: Severin Worm-Petersen / Norsk Teknisk Museum

Vi var mange som jublet da Erna Solberg tirsdag i påsken annonserte at Norge gradvis skal åpne igjen. Isolasjonen har en sluttdato, noen flere kan gå på jobb, butikker åpner så smått, vi ruller restriktivt og håpefullt i gang. Det blir deilig for mange av oss. For noen kan det rett og slett være livreddende. 30. mars meldte NRK at sykehusene mangler barn med uforklarlige blåmerker. Det er grunn til å være bekymret for sårbare barn og ungdom som lider hjemme. Når ingen ser dem, har de heller ingen.

Vår ufrivillige isolering ligner isoleringen man kan lese om i Der det finst fuglar. I dansk-norsk-samiske Maren Uthaugs spennende, historiske roman – som vant Dansk Radios romanpris da den først utkom i 2018 – tas vi tilbake til Ørlandet utenfor Trondheim på 1920-tallet, hvor vi møter en fyrvokter og hans familie på tre. Ute på Kjeungskjær fyr er de avsondret og kan kommunisere med fastlandet gjennom ei lykt eller ved å ro inn med båt. Er det uvær, må de vente det ut. Parallellene er mange til livet vi lever nå, og den isolerte tilværelsen gjør oss avhengig av de aller næreste. Men familien på fyret har endt opp sammen nærmest ved et uhell. Deres lengsler strekker seg langt utenfor familien, til mennesker på land, og for én av dem, helt til Amerika.

De grimme sannhetene. I form minner Uthaugs roman om Carl Frode Tillers Innsirkling-trilogi, der Tiller viste gjennom skiftende synsvinkler hvordan sannheten er subjektiv. I Der det finst fuglar begynner vi med fyrvokterens historie, en dysfunksjonell mann som gradvis mister vår sympati. Siste rest forsvinner idet han forgriper seg på sin egen datter og gjør henne gravid. Deretter fortelles den historien gjennom datterens blikk, og til slutt kommer moren til ordet.

Annonse