00:00 - 30. april 2020

– Han hadde en måte å være sammen med andre på som var veldig sympatisk

Fire om P.O. Enquists forfatterskap.

En av de store svenske: Forfatter P.O. Enquist har skrevet Styrtet engel, som Nationaltheateret i regi av Kjersti Horn satte opp som teater i 2013. Her er forfatteren selv i kulissene. Arkivfoto: Siv Dolmen

«Det virker som den siste elefanten har gått bort», sier litteraturforsker og professor emeritus Arne Melberg.

Han beskriver bortgangen som vemodig, på den måten at P.O. Enquist var en av de siste fra en stor generasjon svenske forfattere, som også inkluderer navn som Sara Lidman og Torgny Lindgren.

– Om jeg tenker over hva jeg har likt hos Enquist, er det hvordan han har behandlet svenske samfunnsbevegelser. Han sammenfaller på en måte med sosialdemokratiet, sier Melberg, og trekker frem særlig tre bevegelser – arbeiderbevegelsen, avholdsbevegelsen og frikirkebevegelsen – han tenker Enquist personifiserer og tematiserer i sitt forfatterskap, som i romanene Musikanternas uttåg (1978) og Lewis resa (2001).

Annonse