00:00 - 24. april 2020

Forfatterne som tok notater i sigarettrøyken

Helena Brodtkorb og Ida Jackson har skrevet en selvhjelpsbok som holder omtrent akkurat det den lover.

Passe unge voksne: Ida Jackson og Helena Brodtkorb virker tidvis blindet for egne privilegier i Svartebok for deg som vil opp og frem, skriver Morgenbladets anmelder. Pressefoto: Ina Strøm / Kagge

Den generelle selvhjelpslitteraturen, altså den som er rettet mot å hjelpe så mange som mulig med å få mer tid, penger, selvtillit og selvkontroll, kan grovt sett deles i to kategorier. I den ene kategorien finnes bøkene som går rett på sak, som ikke unnskylder seg, og hvis svakhet gjerne er at de fremstår som litt naive og reduserende («følg denne metoden, så blir alt mye bedre!»).

I den andre kategorien finner man selvhjelpsbøkene som tar litt avstand til sjangeren, og som postulerer en mer «ærlig» tilnærming til alle de tåpelige rådene som finnes «der ute» (som Mark Manson eller Svend Brinkmann). Brodtkorb og Jacksons Svartebok for deg som vil opp og frem heller mot sistnevnte kategori.

Indie-selvhjelp. «Dønn ærlig: Vi leser sjelden selvhjelp når livet går på skinner», skriver Brodtkorb og Jackson. Forfatterne ser ut til å ville plassere sitt eget verk i den røffe og ufiltrerte delen av selvhjelpslandskapet, der leseren får råd fra akkurat passe unge voksne, som fremdeles har en finger på pulsen til dagens arbeidsmarked, som er akkurat passe desillusjonerte, men likevel ikke for kule til å være oppriktige. 

Annonse