00:00 - 30. april 2020

Er, var, har vært Charlie

Overlever: Journalisten Philippe Lançon overlevde terrorangrepet mot den franske satireavisen Charlie Hebdo. Nå har han skrevet en memoir om den lange veien tilbake fra nullpunktet. Foto: Alejandro Garcia / EPA / NTB scanpix

Kortkritikk

Philippe Lançon

Disturbance. Surviving Charlie Hebdo

473 sider

Europa Editions 2019

Han vurderte lenge hvor han skulle dra den morgenen – rett til redaksjonslokalene til Libération for å skrive ferdig en artikkel, eller via morgenmøtet hos sine andre kolleger i den lille, opprørske avisen Charlie Hebdo. Han velger det siste. Redaksjonen er allerede i gang med å høylytt diskutere Michel Houellebecqs nye roman Soumission når skygger entrer lokalet og roper «Allahu Akbar».

Her starter Philippe Lancon, kulturjournalist og overlever av terrorangrepet i januar 2015, sin memoarbok Disturbance. Lancon strekker opp et lovende lerret. Han skriver om da han som ung reporter under den første krigen i Irak, reiste før det virkelig dro seg til. Om tiden da Charlie Hebdo publiserte karikaturer av profeten Muhammad et tiår i forveien, og fikk resten av det franske pressekorpset imot seg. Men da Lancon ender på intensiven med en kule igjennom kjeven, ender forsøket på å analysere det som har skjedd. Isteden reduseres verden til en grunnleggende eksistensiell kamp, hvor Lancon forsoner seg med et nytt ansikt, et sykerom som blir hele hans eksistens, krypende tilbake til livet fra et nullpunkt.

Etter et par måneder i intensivbehandling flyttes Lancon til militærsykehuset Les invalides i sentrale Paris. Her ligger han bokstavelig talt omgitt av fransk militær- og kolonihistorie. Han har veteraner fra Algeriekrigen som sine medpasienter. Da er det litt skuffende at dette ikke blir en rikere analyse av Frankrikes interne problemer.

Men så er det jo til å forstå når han skriver: «Jeg kunne ikke lenger beskrive det jeg så eller leste uten å åpenlyst forbinde det med det jeg hadde opplevd.» Og jommen, den saktekrypende teksten får en tyngde når man leser det akkurat nå, i et parallelt rom, mellom et før og et noe annet, som vi ikke helt ennå kan forestille oss.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse