00:00 - 24. april 2020

En Lolita for metoo-alderen?

Kate Elizabeth Russell jobbet med debutromanen i tyve år. Da den endelig kom ut, ville Harvey Weinsteins forsvarere fjerne et jurymedlem fordi hun skulle ha lest boken. 

Snudde helt: Kate Elizabeth Russell trodde lenge det var en mørk, komplisert kjærlighetshistorie hun skrev på. Det endret seg da hun ble eldre, og fortellinger om trakassering og overgrep i større grad enn før begynte å bli diskutert og skrevet om rundt henne. Foto: David Kasnic

Allerede før Kate Elizabeth Russells omdiskuterte debutroman Min mørke Vanessa var kommet ut, ble den gjenstand for kontrovers. Boken ble trukket inn i en opphetet debatt om hvorvidt forlag prioriterer og løfter frem historier om lidelse kun når de er skrevet av privilegerte forfattere. Årsaken var at noen mente at romanen, som handler om en kvinne som ser tilbake på de seksuelle opplevelsene hun hadde med en lærer da han var 42 og hun 15, virket å ha mistenkelig mange likhetstrekk med en memoar som kom ut noen år tidligere. I sosiale medier vokste det frem et krav om at forfatteren måtte bevise at også hun var blitt utsatt for overgrep hvis hun ønsket å fri seg fra anklagen om at hun hadde stjålet noen andres livserfaringer og gitt dem en skjønnlitterær drakt.

Da boken kom ut like etter, ble det åpenlyst at Min mørke Vanessa hadde lite i denne debatten å gjøre. I mellomtiden hadde Russell sett seg nødt til å publisere en erklæring på hjemmesiden sin der hun fortalte at boken bygger på egne erfaringer, men at hun ikke hadde sansen for å «tvinge ofre til å dele detaljene rundt deres personlige traumer med offentligheten. Valget om å stå frem eller ikke bør alltid være et personlig valg».

Denne turbulente forhistorien blekner derimot sammenlignet med den som venter leseren av Min mørke Vanessa: 15 år gamle Vanessa fremstår til tider like delaktig i det som skjer som den 42 år gamle læreren hun har et seksuelt forhold til. At det er en bok med potensial til å rokke ved etablerte forestillinger om hva som definerer et offer og en overgriper, kom det et klart eksempel på tidligere i år: Under rettssaken til tidligere Hollywood-produsent Harvey Weinstein forsøkte forsvaret å få fjernet et jurymedlem – fordi jurymedlemmet hadde lest Russells bok.

Annonse