00:00 - 03. april 2020

Dikter i ekornpels

Erlend O. Nødtvedt kaster et akkurat passe skjelmsk blikk på sin egen slektshistorie.

Arkaisk: Erlend O. Nødtvedt har gjennom hele forfatterskapet vist en spesiell interesse for fortiden. I årets diktsamling ligger fokuset på dikterens egen arv og herkomst. Arkivfoto: Christian Belgaux

Blant de unnselige gjenstandene Erlend O. Nødtvedt forestiller seg vil inngå i boet etter hans død – en snusdåse i sølv, en Brochmanns huspostill, et par store sølvbukseknapper og skjorter med «hviidt fiint Liinlerreds Foer» – kommer sikkert diktsamlingen Slekter til å glimre med en spesiell patina og affeksjonsverdi for dem som kommer etter.

Ved siden av det faktum at boken kom ut i fjor, og i avissammenheng dermed allerede har rukket å bli noe av en antikvitet, er den i tillegg kunstig eldet, med til dels arkaisk språk og bladgull på omslaget. Et sepiafarget portrett på baksiden viser den unge vestlandsforfatteren i hamsunsk dress og lorgnett på nesen.

Nødtvedt har gjennom hele forfatterskapet – fire diktsamlinger, en roman – vist en spesiell interesse for fortiden: Norrøn mytologi, folkediktning og sagn, opphavs-, natur og kunstnermyter, med andre ord: Kulturarven, spesielt slik den fremstår i Bergen og den trolske vestlandsregionen.

Annonse