00:00 - 24. april 2020

Det Danske Akademi er ikke som det svenske. Eller? spør Bernhard Ellefsen.

Det Danske Akademi er ikke som det svenske. Eller? spør Bernhard Ellefsen.

60 år med språk og litteratur: Det Danske Akademi ble opprettet i 1960, på terskelen til den kulturradikale gullalderen i Danmark. Bildet er fra akademiets bursdag, hvor det også ble utdelt fire litterære priser. Foto: Simon Fals / Politiken / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Krisen i Det Danske Akademi henger sammen med krisen i Svenska Akademien, sier Informations litteraturredaktør Peter Nielsen. Forskjellene mellom institusjonene er likevel større enn navnene skulle tilsi: Der Svenska Akademien er en aristokratisk konstruksjon med røtter tilbake til slutten av 1700-tallet, og en tung arv av tradisjoner og hemmelighold som bidro til å forverre skandalen omkring Kulturprofilen, er Det Danske Akademi yngre og lettere.

Det ble opprettet i 1960, på terskelen til den kulturradikale gullalderen i Danmark, og skulle jobbe for dansk språk og litteratur. Gjennom 60-tallet ble stolene fylt opp med venstrefløyens litterære åndsaristokrati: Forfatterne Klaus Rifbjerg og Villy Sørensen, Gyldendal-sjef Ole Wivel, den kulturradikale multikunstneren Poul Henningsen (selveste PH). Mange av medlemmene tilhørte vennekretsen til mesenen Knud W. Jensen, som eide både Gyldendal og kunstmuseet Louisiana.

Da Anders Fogh Rasmussen vant valget i 2000, erklærte at kulturkampen var viktigere enn den økonomiske kampen i Danmark og sa at nå skulle det være slutt med smaksdommerne som skulle bestemme over vanlige folk, var det dette modernismens aristokrati han tok et oppgjør med. Selv om Fogh er historie, har oppgjøret vært epokegjørende. Der danske forfattere hadde en enorm innflytelse i det politiske liv på 60-tallet, er det ingen som lenger vender seg til Gyldendal-Louisiana-Akademi-komplekset når politikk skal utformes. Det Danske Akademi deler ut litterære priser, ikke billetter til samfunnets absolutte elite.

Annonse