00:00 - 13. mars 2020

Vi må snakke om Moland og French

I en ny bok kritiseres mediene for å være naive i dekningen av Kongo-saken. – Den har vist at nordmenns holdninger til Afrika henger igjen fra kolonitiden, sier redaktør Marta Tveit.

«Lurte mediene»: Etter at Tjostolv Moland og Joshua French ble fengslet i 2009, har medieomtalen av den såkalte Kongo-saken vært enorm. I en ny bok retter forskere og forfattere et kritisk søkelys mot det de mener var en ensidig og naiv dekning av saken. Bildet er tatt etter domsavsigelsen i Kisangani i september samme år. Foto: Vegar Vatn / NTB scanpix

Få andre saker har fått like omfattende presseomtale i Norge som Kongo-saken. Mellom arrestasjonen i 2009 og løslatelsen i 2017, ble det laget over 40 000 medieinnslag om Joshua French og Tjostolv Moland. I tillegg har flere skrevet bøker om saken, og i 2018 kom filmen Mordene i Kongo.

– Hittil har mye av debatten handlet om Moland og French som personer. Men vi må også snakke om saken på samfunnsnivå og hvordan den utfordret oss som land og nasjon, sier Marta Tveit.

Hun er redaktør for den nye boken Maskespillet i Kongo. Hvordan løslatelse av to leiesoldater ble et nasjonalt anliggende. Med den ønsker hun å gjøre nordmenn mer bevisst at holdninger fra kolonitiden fortsatt henger igjen.

Annonse