00:00 - 27. mars 2020

Vennlig hilsen

Nelly Sachs’ brev gløder av en livsnødvendig godhet.

Nobelprisvinner: Espen Søbye finner en helt særegen henvendelse i brevene til den tyske lyrikeren Nelly Sachs. Foto: Sam Stadener / NTB Scanpix

Forleggeren Gordon Hølmebakk, ansvarlig for oversatt litteratur i Gyldendal, døde i 2018. Arvingene ga store deler av hans rikholdige bibliotek til Bislett Bok arrangerte salg sommeren etter. Bøkene skulle få nye lesere. Her kjøpte jeg Briefe der Nelly Sachs, Suhrkamp Verlag, 1984. Sachs (1891–1970) var en tysk lyriker med nobelpris i litteratur i 1966. Hun bodde først i Berlin, og så i Sverige fra 1940 til sin død. Jeg sto en stund i bokhandelen og veide boken i hånden. Boken virket ulest, jeg kom vel heller aldri til å få lest den, tenkte jeg. Men tok den med meg.

Men det fikk jeg til gagns, for senere samme sommer skulle begivenheter gi meg rikelig med tid til å lese brevene. Med en gang ble jeg slått av den uforbeholdne vennligheten og hengivenheten Nelly Sachs viste for dem hun skrev til, og dette inntrykket ble forsterket for hvert eneste brev jeg leste. Gang på gang tenkte jeg: Hvordan er det mulig? Den betingelsesløse godheten fikk brevene til å gløde. Denne gløden varmet også en fjern og uvitende leser som ved en dobbelt tilfeldighet hadde kommet til å studere Nelly Sachs’ brev.

Annonse