00:00 - 27. mars 2020

Undergangens mann

Selve sannheten er å finne på sanatorium. Hvis man ikke glemmer den igjen.

Tyskland himself: Thomas Mann med barnebarnet Frido i 1948. Foto: Ullstein bild / Getty Images

Fra Thomas Mann begynte å skrive romanen Trolldomsfjellet i 1912 til han avsluttet den i 1924 ble han nødt til å revidere mange av sine filosofiske, politiske og moralske prinsipper. Utbruddet av første verdenskrig kom mellom ham og skrivingen, og først seks år etter fredsslutningen var romanen ferdig. Resultatet var en dyp refleksjon over hva det vil si å være menneske, og da særlig i en krisetid.

Trolldomsfjellet handler om ingeniørlærlingen Hans Castorp og hans opphold på et tuberkulosesanatorium i Davos i årene før første verdenskrig. Han drar dit med intensjon om å bli i tre uker. Den eventyrlige atmosfæren bergtar ham, og det tar syv år før utbruddet av krigen løser ham fra trolldommen og sender ham formålsløst ut på slagmarken.

Hans Castorp personifiserer en hel generasjon kulturborgeres desorienterte undergang og den politiske rådvillheten som preget dem. Romanen som sådan forteller historien om en europeisk verden på terskelen til en ny virkelighet, samtidig som den beretter om hvordan Castorp blir en døgenikt i en hermetisk lukket sykdomssfære.

Annonse