00:00 - 20. mars 2020

Roman som arkeologi

Zimbabwiske Petinah Gappah har skrevet en roman som bærer i seg Øst-Afrikas kulturelle og historiske kompleksitet i en større verden.

En annen historie: Fortellingen om Dr. Livingstone har hatt enormt kulturelt gjennomslag. Petina Gappah skriver sin versjon langt utover spillebrettets snevre grenser. Foto: Cci / Rex / NTB scanpix

Ved et seminar om markedet for afrikansk litteratur som ble holdt i Oslo i 2009, slet norske forlagsansatte med å overbevise sine afrikanske kolleger om hvor vanskelig det var å selge afrikanske forfatterskap her i landet. Til slutt brast det ut av en norsk redaktør: «Africa is not hot!» Alt stoppet opp, og så runget lattersalvene.

Hot or not i 2009 – i 2020 har norske forleggere og formidlere for alvor åpnet øynene for kontinentet.

Den kamerunske filosofen Achille Mbembe holdt eksempelvis hele tre forelesninger for fulle hus på Litteraturhuset i høst. Årets utgave av Bergen internasjonale litteraturfestival hadde en rekke sørafrikanske forfattere som gjester, blant dem Njabulo S. Ndebele, Koleka Putuma og Johnny Steinberg. Bokvennen har oversatt tre av Ngugi wa Thiong’os klassiske romaner fra 60- og 70-tallet. At Tore Linné Eriksens bok om afrikansk historie er blitt en publikumsvinner, er et annet tegn i tiden.

Annonse