00:00 - 20. mars 2020

The Plot Against America blir tv-serie på grunn av Trump, men handler mest om barns frykt, skriver Bernhard Ellefsen.

The Plot Against America blir tv-serie på grunn av Trump, men handler mest om barns frykt, skriver Bernhard Ellefsen.

Roman på tv: Philip Roths fortelling om sin egen familie i en tenkt situasjon der en antisemitt blir president i USA er blitt tv-serie. Romanen er like verdifull for det den forteller oss om barna våre, akkurat nå. Foto: Michele K. Short / HBO

De virker ubekymret så langt, de to seks år gamle døtrene mine som tumler omkring i fotenden av sengen. Klokken er snart åtte og moren deres har for lengst satt seg på kontoret for å få inn noen timer arbeid. Det er slik vi har delt dagen, hun jobber først, jeg jobber etterpå. «Kan vi lese?» spør den ene av jentene mine. Hun har funnet ut at et kapittel Odd Eidems merkverdig poetiske bok om Jeppe Jansens giraff, uforglemmelig illustrert av Hans Normann Dahl, er et passende morgenritual nå som det ikke skjer noe annet. Så da leser vi. Boken er finurlig nok til å fange tankene mine også, for en liten stund, men snart er viruset tilbake midt i den mentale manesjen: Kommer den økonomiske kollapsen som har vært varslet så lenge nå? Blir jeg en av dem som ligger i sengen om natten med følelsen av å ha en elefant på brystet? Faen, som jeg hater å være kortpustet. Jeg har veldig, veldig lyst til å slippe den følelsen.

Men hvordan kommer barna mine til å huske disse ukene og månedene? Hvilke stemninger, lukter og ord kommer til å feste seg til minnene deres? Ennå er de ubekymrede, jeg håper det fortsetter slik. Blir de redde, kan jeg betrygge dem og trøste dem, holde rundt dem, sånn som jeg jo gjør hele tiden uansett, like mye for min egen skyld som for deres. Men aldri vil jeg kunne gjette meg til hvordan redselen deres lukter og smaker, hvilke deler av hverdagen den vil knytte seg til, hva som vil utløse erindring av den senere i livet.

Ingen annen roman jeg har lest iscenesetter spørsmålet om barnets frykt for det som skjer utenfor hjemmets trygge vegger som Philip Roths kontrafaktiske historiske roman The Plot Against America (2004), som skaperne av The Wire nå har gjort til en påkostet miniserie på HBO. I denne fortellingen lot den da 71 år gamle forfatteren sitt syv år gamle jeg, og hele sin familie, oppleve at luftfartspioneren, isolasjonisten og antisemitten Charles Lindbergh bli republikanernes presidentkandidat mot Roosevelt i 1940, og vinne valget.

Annonse