00:00 - 13. mars 2020

Nåde, frelse og fortapelse

Novellene i den danske forfatteren Caroline Albertine Minors Velsignelser er preget av overflod.

Caroline Albertine Minor har et tydelig slektskap med danske forfattere fra sin generasjon. Foto: Lærke Posselt / Cappelen Damm

Hovedpersonen i «Varmest», en av novellene i Caroline Albertine Minors Velsignelser, lider av det legen hennes kaller patologisk overfamiliaritet. Etter at kjæresten hennes forlot henne og deres felles datter, skiller hun ikke lenger mellom familie, nær venn, bekjent og fremmed, men forteller i stedet både drosjesjåfør, servitør og sin nye nabo om hvor fint hun følte hun og kjæresten hadde det, om brevet han etterlot seg, og hvordan hun fremdeles ikke forstår hva som har skjedd: «De trengte bare se på meg med det som sikkert var vanlig vennlighet. Jeg var en skvulpende beholder, som lekket sorg og vantro og sinne hvor enn jeg kom.»

Da Velsignelser kom ut, på det nå nedlagte forlaget Rosinante i 2017, ble den nominert til Nordisk råds litteraturpris. Novellesamlingen er den andre utgivelsen fra Minor som er utdannet på Forfatterskolen i København, og som i 2013 debuterte med romanen Pura Vida, der en ung kvinne tar friår etter friår, og backpacker rundt i verden, på leting etter det hun håper skal vise seg å være noe interessant ved henne selv.

Dansk dunkelhet. Minor har et tydelig slektskap med danske forfattere fra sin generasjon. Det er først og fremst melankolien man drar kjensel på, fra forfattere som Stine Pilgaard, Pernille Abd-El Dayem og Jonas Eika. Som hos Pilgaard er det kompliserte relasjoner mellom foreldre og barn, og i likhet med Abd-El Dayem er det ofte et tilbaketrukket og smått apatisk jeg som prosesserer omgivelsene. Mens triste hendelser, som tapet av en ektefelle, ofte et fjernt bakteppe hos Eika, har de i Velsignelser et mer umiddelbart preg. Hovedpersonene står ofte midt i en krise, noe én av karakterene beskriver som « … den beherskede smerten i en jeksel med hull i, før betennelsen har spredt seg til nervene».

Annonse