00:00 - 20. mars 2020

Med hjertet i hånden

Sondre Lerche vever fine mønstre mellom egen biografi og musikken han til enhver tid tiltrekkes av. Men omverdenen interesserer ham ikke.

Bekjentskapene i orden: Man blir imponert over Sondre Lerches karriere og dertil hørende bekjentskaper, men fortellingsmønsteret egner seg dårlig som litteratur. Her er han i 2004. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten / NTB scanpix

Den som ante eimen av kvotering i kurateringen kan puste lettet ut. For i samlingen Alle sanger handler om deg leverer Sondre Lerche, den bergenske musikeren som i et par tiår har vært kjent som den eldste noenogtjueåringen i verden, interessante essayer over hele linja. Ikke bare om aldrende gentlemen som Paddy McAloon, Brian Eno og Paul Simon – en type artister som alltid har vært knyttet til Lerches image. Men også om yngre giganter som Lana Del Rey og Ariana Grande.

Speil. Sistnevnte, for eksempel, rammes inn av en enkel og grei reportasje fra Coachella-festivalen. Lerche risser opp karrieren, fra årene som barnestjerne via terroristangrepet under Grandes Manchester-konsert i 2017, til dagens versjon: En megastjerne i en hakkende flytsone, med mye på hjertet og sår på sjelen. Dette kobles på tilfeldige observasjoner fra festivalen, og resultatet er livlig. Men Lerche er kritisk til at Grande har iscenesatt en tenåringsdrøm på den store scenen, gjennom et samarbeid med boybandet ‘N Sync. Unødvendig, mener Lerche.

I utgangspunktet en forståelig innvending, men likevel en smule pussig fra den kanten. Flere av Lerches egne essayer er nemlig smidd over samme lest. De forteller om den usikre og søkende musikknerden fra Bergen, helt ute av takt med skolegjengen og samtiden, alltid i sin egen verden, omgitt av plater og musikkblader og en gitar det ikke var så greit å få taket på. Men så, skulleduhasettpåmaken, etter noen låtskisser fra gutterommet og et par heseblesende år i møte med platebransjens vidunderlige nye verden, satt den brasilianske legenden Milton Nascimento – og nasjonalskatten Morten Harket – og den «utrolige» nordamerikaneren Van Dyke Parks – alle og skrev postkort til petit moi. Sondre fra Bergen.

Annonse