00:00 - 20. mars 2020

En barnslig bok

Jørn H. Hurum og Torstein Helleve byr leseren babbel omkring dumme, ondskapsfulle og overtroiske skikkelser fra riktig gamle dager.

Skål: Et glass vin med Cesare Borgia. Malt av John Maler Collier. Foto: Getty Images

Den norske kjendispaleontologen Jørn Hurum og hans mannskap har tidligere gjort seg fortjent i den norske barnelitteraturen gjennom utgivelser som Ida og hennes samtidige (2011), Monsterøglene på Svalbard (2012) og Sjøskorpionen på Ringerike (2015). Det var bøker som hadde evnen til å fange barns fantasier om urtiden, for millioner av år siden, da alt en gang var annerledes.

Barn i våre dager flaskes jo opp på dinosaurer, skremmende monstre og kjøttetende fantasidyr. De tre nevnte bøkene fungerte etter planen. De var akkurat passe skremmende og utfordret innbilningskraften hos de yngste.

Mageplask. Noe helt annet er Hurums siste bidrag til underholdningslitteraturen for voksne: Borgias forbudte bok – steingale samlere og pillråtne paver (2020). Det er et mageplask av en bok. Temaet er visstnok «edelsteiner, korrupte paver, incest, impotens, massakrer og plagiering», men ikke noe fungerer som det skal.

Annonse