00:00 - 13. mars 2020

Anarkistiske tendenser

Ottar Grepstad tar skrittet ut av motkulturens verden og vil skildre et helt århundre, hulter til bulter.

Noe mangler: Når temaet er 1900-tallet, er det rart å ikke ha med kapitler om Tysklands angrep på Polen 1. september 1939, som førte til utbruddet av andre verdenskrig, skriver Morgenbladets anmelder. På bildet ønskes tyske tropper velkommen til Vest-Preussen i slutten av september 1939. Foto: Ullstein Bild / Getty Images

Når nynorskens fremste fanebærer den siste mannsalder i herværende bok har forlatt denne motkulturens verden til fordel for historier fra verdenshistorien på 1900-tallet, er det så man må klype seg i armen. Er dette den riktige Ottar Grepstad? Gjennom årene har det kommet et 30-talls bøker fra hans hånd, nesten alle om språk og nynorskens kår. Merittlisten avslører imidlertid at Grepstad også har vært redaktør for et par historieverk, og selvsagt har han med biografien om Ivar Aasen (2013) vist at han også behersker den historiske fremstillingen.

Allikevel, hvorfor temaer fra verdenshistorien? I et siste sammenfattende kapittel fremgår det at denne boken er en slags fortsettelse av sysler Grepstad dyrket i sin pure ungdom. Det var verdenskartet på veggen hjemme, som fikk knappenålshoder i skarpe farger alt etter hvilke radiostasjoner han fikk inn signaler fra, og aviskronikkene han skrev om Aswandammen og alt mulig fra den store verden. Slik ordnet den unge Ottar sin verden.

Grepstad griper tiden. Ifølge omslagsteksten gjør den eldre Grepstad et ambisiøst forsøk på å finne ut om det virkelig er mulig å skildre «den dramatiske stunda» da alt blir forandret. Denne utgivelsen må derfor oppfattes som noe mer enn en lek der forfatteren ordner historien etter sine egne ideer. Grepstad er genuint interessert i å fortelle disse historiene. Her er mye artig og til dels overraskende stoff i fragmentarisk fasong. Men i kapitler om allment kjente begivenheter, som den russiske revolusjon og etableringen av De Forente Nasjoner, har den godt orienterte leser lite å hente.

Annonse