00:00 - 28. februar 2020

Ville kanskje planlagt kildearbeidet annerledes

NFFOs nye etiske sjekkliste for sakprosa er bare et uforpliktende rammeverk. Men det kunne gjort seg med noen eksempler, mener forfatteren som startet det hele.

Brukte egen bok som eksempel: – Oppmerksomhet er bra, men det bør være for at bokens innhold er rystende – ikke for etiske overtramp, sier Jon Gangdal, forfatteren som har ledet arbeidsutvalget som har utarbeidet den etiske sjekklisten for sakprosa. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det var forfatter og tidligere Morgenbladet-journalist Simen Sætre som i et essay i tidsskriftet Prosa i 2018 tok opp det han mente var mangel på sakprosa-etikk i forlagsbransjen. Til Morgenbladet sier Sætre at han stort sett er fornøyd med resultatet. 

– Nå har man i hvert fall mer å diskutere ut fra enn bare lovverket og Vær varsom-plakaten. 

Sætre mener det er vanskelig å spå om sjekklisten vil føre til endring i forlagsbransjen, men at listen er «mer enn ingenting». Han savner likevel en mer helhetlig oversikt over tidligere saker som har fått oppmerksomhet, og som man kan lære av.

Annonse