00:00 - 28. februar 2020

Mannens viktigste verktøy

Håndboken Penis henvender seg til mannen med like deler ømhet og guttastemning.

Penis i kulturhistorisk kontekst: Forfatter Sturla Pilskog har funnet frem til og isolert penisen i flere sentrale verk og kilder. I Mesopotamia hadde sæden visstnok en egen gud, skriver anmelderen. Bildet er tatt i Berlin. Foto: Voller Ernst / Siegfried Steinach / Image Brooker / NTB scanpix

I disse tider er det nærmest oppsiktsvekkende med en sakprosabok i organsjangeren, hvis tittel ikke er bestemt ut fra et ønske om enderim. Om årsaken kan man bare spekulere. Ble Bruken av kuken for lavthengende frukt? Les om pikken på trikken for lite distriktssensitivt? Hva med Tissen på spissen?

Sturla Pilskog er utdannet spesialist i urologi og jobber som overlege ved Bærum sykehus. Han har svart på spørsmål for ungdomsnettstedet Klara-klok, og vært tilknyttet Lommelegen.no. Med tyngden fra klinisk arbeid og innsikten man utvilsomt tilegner seg når man håndterer anonyme spørsmål på internett, virker det opplagt at Pilskog er rett person for å skrive om det mannlige forplantningsorgan. Men så var det måten å gjøre det på, da.

Trang i hjelmen. Man skal ikke studere smussomslaget lenge før man skjønner at Penis kommuniserer på flere nivåer enn det sobre og kliniske. Boken fornekter seg ikke når det kommer til bruk av kallenavn, metaforer og eufemismer, men presenterer seg derimot som «en håndbok», «om mannens viktigste verktøy», og har kapitler og undertitler som «Når nøttene blir vrange», «Familiejuvelene», «Av med luen» (om omskjæring), og «Trang i hjelmen» (om trang forhud). Den faglige-autoritative tilnærmingen til forplantningsorganet har også her fått sitt tidsriktige tilsnitt av «kul formidler», og vel så det.

Annonse