00:00 - 14. februar 2020

I Tyskland diskuterer man en roman som ingen har lest, og som først skal utkomme i 2021, skriver Olaf Haagensen.

I Tyskland diskuterer man en roman som ingen har lest, og som først skal utkomme i 2021, skriver Olaf Haagensen.

Forfatteren av boken som ingen ennå har lest: De siste årene har den tyske forfatteren Uwe Tellkamp gjort seg bemerket gjennom diverse utspill som plasserer ham godt til høyre i det politiske landskapet. Her har han nettopp vunnet den tyske bokprisen Deutscher Buchpreis i 2008. Foto: Thomas Lohnes / AFP Photo DDP / NTB scanpix

Uwe Tellkamps oppfølger til det bestselgende DDR-eposet Tårnet fra 2008 (på norsk i 2009) utkommer ikke til høsten. Denne saksopplysningen – som ikke er veldig oppsiktsvekkende for en allerede lenge forsinket roman, den var opprinnelig planlagt for utgivelse i 2013 – har den siste tiden stått i sentrum for et ordskifte i tyske aviser der man spør seg om en litteraturskandale truer. Og hvorfor man i det hele tatt diskuterer en roman ingen ennå har lest.

Tårnet var en enorm kommersiell og litteraturkritisk suksess, det er ikke merkelige at det er knyttet stor spenning til fortsettelsen Lava, som Tellkamp allerede har lest offentlig fra. Så hva avstedkommer skandalespekulasjonene? Tyder de oppleste utdragene på et spektakulært kvalitetsfall i Tellkamps prosa? Aner man en oppfølger i horisonten som ikke kan innfri lesernes høye forventninger?

Nei, spekulasjonene – som ble lansert av avisen Die Welt – dreier seg om hvorvidt Tellkamps forlag Suhrkamp har utsatt en mer eller mindre ferdig roman fordi man er usikre på hvordan man skal håndtere forfatterens politiske synspunkter, og om det ligger an til et brudd mellom Tellkamp og forlaget.

Annonse