00:00 - 14. februar 2020

Hvorfor ensomt leve?

Ryktene om Lars Jakobsons død er betydelig overdrevet. Han er fremdeles en av fantasiens fremste nordiske forsvarere.

Der borte: Himmelen er høy over tekstene til den svenske forfatteren Lars Jakobson. Han beveger seg fra Västerdalarna til Mars, og fra Cormac McCarthy til Joanna Russ, med en autoritet som ikke slipper tvilen av syne. Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart

For ti år siden opplyste plutselig den svenske forfatteren Lars Jakobsons svenske wikipediaside at han var død. Wikipedia-endringen hadde ingen kilde, og man fant ikke andre oppslag om dødsfallet på nettet. Svaret kom først med utgivelsen av essaysamlingen Effekter (2011), der en viss «Joan Bravais» i forordet erklærte seg som forpakter av den avdøde forfatterens etterlatte skrifter. Navnet er hentet fra en av Jakobsons tidligere tekster, og gitt den spesielle utformingen av boken forsto man fort at denne bortgangen var konseptuell.

Siden den gang har ytterligere tre bøker utkommet, alle innpakket i Jakobsons fiktive død – årets utgivelse heter Bokfört, og har som de tre foregående Joan Bravais oppført som utgiver. Boken består av et lengre essay om litterære dystopier, død og fortelling, samt en avdeling med kortprosa med tittelen «Tomhetens barn», som skal være skrevet av en Raymond Kimber og oversatt av Jakobson, som ellers i sitt forfatterskap er kjent for romaner som øser oppfinnsomt fra det dokumentariske så vel som det fremtidsfabulerende. Under lesningen blir det tydelig at man nok kan sette inn enda noen anførselstegn her. Jo da, Kimber finnes, men også han inngår blant Jakobsons konstruksjoner.

Fremtid som frirom. Essayet i Bokfört, «Ars moriendi», parallellfører to litterære dystopier, Cormac McCarthys Veien (2006) og Joanna Russ’ sciencefictionklassiker We Who Are About To … (1977). Disse to romanene beskriver begge forsøk på å overleve etter en katastrofe. I McCarthys tilfelle vandrer en far og en sønn gjennom en postapokalyptisk verden, mens en gruppe mennesker i Russ’ roman har strandet på en fjern planet, og der krangler de om hvordan de skal klare seg.

Annonse