00:05 - 07. februar 2020

Hverdagen på scenen

Den sør-afrikanske performance-poeten Koleka Putuma er en av forfatterne du kan møte under Bergen internasjonale litteraturfestival.

Til Bergen: Sørafrikanske Koleka Putuma deltar under Bergen internasjonale litteraturfestival. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix

Et tema for Bergen internasjonale litteraturfestival, som går av stabelen denne helgen, er «hverdag», eller «kvardag», da. Vi tenker på Olav H. Hauge, som skrev at «det gjeng an å leve i kvardagen òg», at man kan «steikja flesk og lesa kinesiske vers». Men hvilke tanker gjør festivalsjef Teresa Grøtan seg om årets tema?

– Utgangspunktet vårt er hvordan det politiske griper inn i hverdagen vår på veldig mange måter, og hvordan det også kan komme til uttrykk litterært. Rent konkret er temaet påvirket av mitt nære forhold til Sør-Afrika, hvor jeg har bodd og studert i flere år. Jeg kom dit for første gang som student for 20 år siden, og observerte så tydelig hvordan det gamle apartheidsystemet hang igjen i folks hverdag, i den forstand at folk ikke nødvendigvis endrer oppførsel eller hvordan de tenker, selv om lovene endres, sier Grøtan, som selv leder et arrangement om Nelson Mandelas betydning i Sør-Afrika i dag.

– Flere sørafrikanske forfattere gjester festivalen. Stort spørsmål, men er det mulig å si noe om hva som kjennetegner den sørafrikanske litteraturen i dag?

Annonse