00:05 - 07. februar 2020

Hele Norge skriver

Forlagshuset i Vestfold har utgitt 300 bøker over ti år. Det har resultert i to anmeldelser i riksavisene, og null innkjøp fra bokhandlerkjedene. – De første årene hadde jeg en reell tro på at vi kom til å bli synlige hvis vi bare ble dyktige nok, sier forlegger Myriam H. Bjerkli.

Eier og sjef: Myriam H. Bjerkli startet sitt eget forlag for å gi ut en bok om Gambia.

Forord/selvransakelse

En forlagsreportasje her i Morgenbladet avstedkommer vanligvis ikke reiseregninger, for alt man trenger å gjøre er å gå ut av redaksjonslokalet på Grønland og ta trikken tre, fire stopp, eller spasere et kvarters tid hvis været er fint, til området rundt Sehesteds plass. Her, midt i sentrum av det offisielle Oslo, et steinkast fra Karl Johan, ligger de alle sammen: Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke, Forlaget Oktober, Tiden, Kolon, Solum Bokvennen. Hele den norske forlagsbransjen samlet innenfor noen få kvartaler.

Slik så det i hvert fall ut for meg. Hvem er jeg? Kulturjournalist i Morgenbladet med norsk litteratur og forlagsbransje som særlig dekningsområde. Inntil nylig likte jeg å tro at jeg hadde oversikten, sånn mer eller mindre, over det som rørte seg i det norske litterære landskapet. Jeg støtte sjelden på ukjente forfatternavn, relativt ofte hadde jeg lest en bok eller to av vedkommende, og visste hvilket forlag han eller hun sognet til.

Annonse