00:00 - 28. februar 2020

Gud lever i detaljene

Casper André Lugg skriver dikt om den ødelagte og fragmenterte naturen som omgir oss. Og kaller på leserens nærvær i møte med poesien.

Nær naturen: Det er ikke de majestetiske eller spektakulære panoramaene Casper André Lugg tiltrekkes av, men «den fragmenterte, litt oppdelte naturen» som finnes rundt ham i det daglige.

– Det er vesentlig for meg at jeg er opptatt av naturen slik den er, at jeg ikke idealiserer den til en falsk helhet, sier Casper André Lugg.

Vi sitter i stua hans, i et hus blant andre hus i et helt upåfallende boligfelt på Manstad i Østfold, hvor Lugg bor med kone og to barn. Utenfor er det vårvær, selv om det fortsatt er februar. Krokusen blomstrer allerede, kan Lugg fortelle. Det er en times tid siden han hentet oss på togstasjonen, men det er først nå vi har tatt fatt på selve intervjuet om hans nye diktsamling mariabiotopene, for vi ville ta bildene først, og siden vi for oss selv har kategorisert Lugg som «naturpoet», måtte han avbildes i naturen. Det sier seg selv.

Lugg har ledet vei. Over et gjørmete jorde og bortover en like gjørmete traktorvei, gjennom en bjørkelund, opp på en lav kolle og ned i et hugstfelt, en flat revne i skogen der alle trærne er felt. Denne industrielle formen for skogsdrift (flatehugst) er under stadig kritikk fra naturvernere, og forbudt i Tyskland.

Annonse