00:05 - 07. februar 2020

Et skuldertrekk for livet

Mark Manson selger nøkler til et bedre liv for den enkelte, men det han selger, er neppe nøkler til en bedre verden.

Ingen håpløs skravlebøtte: Mark Manson skriver om lykken, håpet og friheten med en friskhet og frekkhet som alvorsdyrkere kan ha mye å lære av. Illustrert ved John William Waterhouses Echo and Narcissus (1903).

Den filosofiske tyngden i visdomslitteraturen som er å finne langt fremme i flyplassbokhandlene står sjelden i stil med bokstablenes høyde. På den annen side er det heller ikke alltid lett å innrømme at en bestselger faktisk fortjener den globale oppmerksomheten som den faktisk får. Bokmarkedet er fremdeles et vidunderlig sted hvor de mest fantastiske gjennombrudd kan skje – noen ganger fortjent, andre ganger mindre fortjent. En tilfeldig journalist med blikk for det tidsriktige kan over natten bli til verdenskjendis og betraktes som et orakel.

Bestselgere av formatet til den amerikanske selvhjelpsforfatteren og gründeren Mark Mansons kaliber reiser i alle fall en rekke spørsmål om livsstilsbøker som symptomer på utbredte forstyrrelser i det moderne trivselsbildet. Et par essaysamlinger med diabolske titler kan faktisk utkonkurrere tusen års livsvisdom uten å si noe annet enn det vi for lengst visste. Men i Mansons tilfelle bryter den dyktige forfatteren seg med full rett inn i sakrale tankevaner, filosofiske sannhetsteknikker og etablert selvhøytidelighet. Han fortjener i og for seg den oppmerksomheten han har samlet.

Bannskapens frihet. Hovedtemaet hans er spørsmålet om hvorfor livet er så fullt av fortvilelse når de fleste av oss har det så bra. Vi greier nemlig selv raskt og effektivt å sparke bena under enhver gnist av håp ved hjelp av urimelige livsforventninger.

Annonse