00:00 - 28. februar 2020

Du må bare ha troen

Ledelsesboken til Signy Fardal og Line Uppard er spekket med råd og fyndord som til tider er tunge å svelge unna.

Det retoriske spørsmålet som så stilles i «Helt sjef», er om kvinnene er klare når systemet er fikset. Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart

«Jeg vil bli sjef!», proklamerte en av forfatterne, Signy Fardal, overfor sin daværende leder – Kåre Valebrokk i Dagens Næringsliv. Og så ble hun det. Denne åpningsreplikken slår an tonen for boken Helt sjef. Om kvinner og ledelse og veien til toppen; ønsker du som kvinne å ta fatt på en lederkarriere, må du ta styringen selv.

Kvinneandelen blant norske næringslivsledere er «skremmende lav»: Bare 20 prosent av bedriftene i privat sektor har kvinnelig leder. Det skyldes oftest på strukturelle forhold, hevder forfatterne. Bedriftene mangler strategi for likestilling, foreldrepermisjonen slår skjevt ut, inngrodde kjønnsroller er en hemsko, og så videre.

Uforberedte kvinner. Det retoriske spørsmålet som så stilles, er om kvinnene er klare når systemet er fikset. Forfatternes svar er nei. Kvinner har nemlig dårligere selvtillit enn menn. De kan ikke skryte, kvinner blir ikke likt, de bruker ikke nettverket sitt, de blir mødre, mens fedrene blir sjefer. Kvinner trekker opp stigen etter seg og de liker ikke makt. Denne perleraden av karakteristikker utgjør disposisjonen for boken, som er krydret med egenopplevde historier fra arbeidslivet, referanser til forskning og diverse klipp fra den offentlige samtale. Forfatterne har også intervjuet 13 kvinner om deres karrierevei, med statsminister Solberg som respondent i særklasse.

Annonse