Annonse
00:00 - 21. februar 2020

– Det virket nesten regissert

I forrige uke ble forfatteren Asli Erdogan frikjent for såkalt terrorpropaganda, men allerede denne uken fikk man et nytt eksempel på hvordan det tyrkiske rettsapparatet forfølger regimekritikere.

Frikjent: Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan, som lever i eksil i Tyskland, er frifunnet for å spre «terrorpropaganda». Foto: Daniel Roland / AFP / NTB scanpix
Annonse

– Vi har bevitnet en rettsstat som er totalt fallitt. Det er ikke noe rettssikkerhet i Tyrkia lenger, sier Hege Newth, generalsekretær i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

Da Morgenbladet får henne på telefonen, sitter hun på flyplassen i Istanbul, på vei tilbake til Norge etter å ha overvært siste høring i den såkalte Gezi-park-rettssaken. Rettssaken dreier seg om en bølge av regimekritiske demonstrasjoner i 2013, som ble utløst da opprørspolitiet med hard hånd kastet ut demonstrantene i Taksim Gezi-parken i Istanbul, som protesterte mot utbyggingsplanene for parken. De seksten tiltalte i saken, hvorav syv befinner seg i eksil, var anklaget for å ha organisert demonstrasjonene for å styrte regjeringen. En av de tiltalte, Osman Kavala, hadde sittet varetektsfengslet i mer enn to år, og risikerte livstid i fengsel.

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at alle de tiltalte var frikjent (inkludert de tiltalte i eksil, selv om de må møte opp i retten for at dommen skal bli gyldig). Og bare noen timer senere fulgte meldingen om at det var utstedt en ny arrestordre på Kavala. Denne gangen var han tiltalt i forbindelse med kuppforsøket i Tyrkia i 2016.

Annonse