00:00 - 28. februar 2020

Den overflødige

Med utgivelsen The Man Without Talent er en av Japans største tegneserieskapere for første gang å lese i engelsk språkdrakt.

Ladet med virkelighet: Parallellene mellom livet til forfatteren og tegneserieromanens hovedperson er mange og åpenbare. Illustrasjon fra boken.

I fjor kom nyheten vestlige tegneserieentusiaster har ventet på i årevis: Yoshiharu Tsuge skulle endelig utgis på engelsk. Tsuge (f. 1937) regnes som en av de største utøverne innen det japanerne kaller «gekiga», en type tegneserier rettet mot eldre tenåringer og voksne, som hadde sin storhetstid fra slutten av femtitallet til åttitallet (et tidsrom som overlapper med Tsuges aktive karriere). Gekiga, og særlig de sosialrealistiske og poetiske seriene som ble publisert i den innflytelsesrike antologien Garo, har de siste tiårene vært gjenstand for stor interesse i Vesten, med et jevnt drypp av utgivelser fra tegneserieskapere som Yoshihiro Tatsumi, Seiichi Hayashi og Shinichi Abe.

Med unntak av tre korte og vanskelig tilgjengelige fortellinger, har Tsuge hittil ikke vært tilgjengelig i engelsk språkdrakt – angivelig fordi han ikke har hatt lyst – men det blir det nå en endring på. I slutten av januar ble han hedret med en stor retrospektiv utstilling på tegneseriefestivalen i Angoulême, og i april ruller kanadiske Drawn and Quarterly den første av en serie på totalt syv bokutgivelser.

En forblåst verden. Allerede nå foreligger Tsuges siste store arbeid, tegneserieromanen The Man Without Talent (opprinnelig publisert som føljetong i 1985-86), fra New York Review Comics. Boken handler om den kritikerroste tegneserieskaperen Sukezo Sukegawa som vender ryggen til sin utakknemlige og lite lukrative geskjeft til fordel for en karriere som reparatør og forhandler av brukte kameraer. Den episodiske fortellingen utspiller seg i en liten by utenfor Tokyo, og i likhet med mange andre gekiga-beretninger skildrer den en folketom og forblåst verden som befinner seg et sted mellom tradisjon og modernitet, ruinlandskap og økonomisk boom, indre og ytre virkelighet.

Annonse