00:00 - 10. januar 2020

Vår betydeligste miljøverner

Om vi ikke visste det før, er det iallfall ingen tvil etter å ha lest denne boken: Frederic Hauge er Bellona og Bellona er Frederic Hauge.

Miljøkjendis: Bellona-leder Frederic Hauge ble nasjonal miljøvernkjendis allerede midt på 1980-tallet, da han gjorde opprør både mot den forurensende industrien, og mot sine forsiktige venner i miljøbevegelsen. Her arresteres han under Bellona sin aksjon på Institutt for energiteknikks område på Kjeller i 1993. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

TV2-journalisten og forfatteren Finn-Ove Hågensen er åpenbart fascinert av sin hovedperson Frederic Hauge. At han har en sterk utstråling og et drag på sitt publikum er det ingen tvil om. Hauge ble nasjonal miljøvernkjendis allerede midt på 1980-tallet, knapt 20 år gammel, da han i realiteten gjorde opprør i to retninger – både mot den forurensende industrien og mot sine forsiktige venner i miljøbevegelsen.

Han mente det måtte kraftigere lut til enn protestbrev og fredelige, ufarlige demonstrasjoner. Men Natur og Ungdom ville ikke identifiseres med aksjonene til Hauge og kompisen Rune Haaland, ettersom de drev med sivil ulydighet og altså overtrådte loven. Det hjalp ikke at aksjonene vakte oppsikt, førte til presseoppslag og ga resultater når de klippet seg gjennom industrigjerder og klatret opp i tårn eller piper og nektet å fjerne seg før krav var imøtekommet. Derfor etablerte Hauge og Haaland stiftelsen Bellona i 1986, hvor de ble sine egne herrer og slapp å stå til ansvar overfor styre og medlemmer.

Nemesis. Frederic Hauge (54) har holdt koken hele veien, og er fremdeles en medieyndling. Til irritasjon for andre miljøorganisasjoner, er det ofte Hauge og Bellona som får mest oppmerksomhet, det er ham avisene ringer først. Men er det så rart? I 2007 ble Hauge kåret til «Hero of the Environment» av Time Magazine, ingen andre norske miljøforkjempere har markert seg tydeligere nasjonalt og internasjonalt. Hågensen gir mange eksempler på hvor saklig dyktig Hauge og Bellona har vært, men også på hvor gode de har vært til å bruke mediene, som når de har hatt et haleheng av journalister med på oppgraving av gifttønner.

Annonse