Annonse
00:00 - 24. januar 2020

Peer Gynt som veiviser for Hitlers Tyskland

Henrik Ibsen var den nest mest filmatiserte forfatteren i Nazi-Tyskland, viser en ny doktorgradsavhandling.

Storfilm: Filmatiseringen av Peer Gynt fra 1934 ble laget som en såkalt Großfilm (storfilm), den nazistiske filmindustriens svar på det man i dag gjerne kaller en blockbuster. Her ser vi skuespillerstjernen Hans Albers i rollen som Peer Gynt. Foto: SZ Photo / NTB scanpix
Annonse

– Et av hovedpoengene mine er at Henrik Ibsen var interessant for nazistene rett og slett i kraft av å være en norsk forfatter. Dessuten var han jo nesten tatt opp i tysk kanon. Helt fra begynnelsen av hadde han blitt snakket om som en nordisk eller germansk forfatter i Tyskland, sier Thor Holt.

Han har nylig disputert med doktorgradsavhandlingen Far from Home: Ibsen through the Camera Lens in the Third Reich ved Universitetet i Oslo. Avhandlingen tar for seg filmadaptasjonene som ble laget med utgangspunkt i Ibsen-tekster i Nazi-Tyskland. I alt dreier det seg om fem filmer, et tall som gjør Ibsen til den nest mest adapterte forfatteren i regimets tolv år lange historie fra 1933 til 1945.

«Hvordan kunne det ha seg at en forfatter som avslørte sosial urett og private løgner», spør Holt i avhandlingen, «ble brukt av en filmindustri som var notorisk kjent for sin bedragerske propaganda?»

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse