00:00 - 31. januar 2020

«Ordene bør uttales langsomt og tydelig og bør klinge foran i munden – ikke nede i halsen»*

En fersk doktoravhandling tar for seg litteraturkritikken og litteraturformidlingens plass i norsk radiohistorie. For anledningen går vi live med den første sending fra Morgenbladet lineær radio.

Radiolitteratur: Litteratur var en type innhold som var lett tilgjengelig for den tidlige radioproduksjonen, ifølge Kristoffer Jul-Larsen. På bilder er Alf Prøysen og Jack Fjelstad under innspillingen av Vilhelm Mobergs roman De knutna händerna i 1959. Foto: Oslo Museum

– Hva er det du sier? Vi er på? Som i på lufta? Nå?! Æh … velkommen til den første sendingen fra Morgenbladet radio. I dag har vi med oss en bergenser på telefonen. Han heter Kristoffer Jul-Larsen og har nylig disputert med avhandlingen Vurderende stemmer. Litteraturkritikk og litteraturformidling i norsk radio 1925–2000. Vi går rett på sak, Jul-Larsen. I kapittelet om perioden fra 1925 til 1933, altså tiden før NRK i det hele tatt var opprettet, mens det fortsatt bare var private radiokringkastere, skriver du følgende: «Letthet var et tungt kriterium i radioens litteraturvalg.» Utdyp.

– Sitatet dreier seg om hvilken litteratur som ble videreformidlet på radio. Folkelivsskildringer og artige fortellinger var yndede sjangre. Litteratur var en type innhold som var lett tilgjengelig for den tidlige radioproduksjonen, der fant man tekster som man kunne lese opp, og som forhåpentligvis kunne gi publikum litt morsomt innhold.

– På dette tidspunktet var litteraturstoffet på radio opplesninger?

Annonse