09:41 - 21. januar 2020

Mer drama om Bolaños kjærlighetsliv

Forfatter, poet og kritiker: Chilenske Roberto Bolaño bodde i Spania frem til sin død i 2003. Her i arbeidsværelse sitt i Sitges på 1990-tallet. Foto: Pilar Aymerich / NTB scanpix

Roberto Bolaño regnes som den viktigste forfatteren fra Latin-Amerika dette årtusenet. Han døde av leversvikt i 2003, 50 år gammel, året før hans hovedverk 2666 ble utgitt. Romanen ble en litterær sensasjon verden over

De siste årene har det pågått en sår rettssak om forfatterens kjærlighets- og familieliv.

Bolaños enke Carolina López og deres to barn saksøkte i 2018 en kvinne som er blitt kalt Bolaños «siste kjæreste», for 250 000 euro. Familien følte seg ærekrenket av denne formuleringen, som blant annet sto på trykk i et intervju der kvinnen fortalte om forholdet sitt til Bolaño. I fjor ble kvinnen dømt til å betale familien 35 000 euro i oppreisning, ifølge La Vanguardia. Dommeren avviste ærekrenkelsen, og anerkjente at Bolaño hadde et forhold til kvinnen, men konkluderte med at kvinnen hadde rammet familiens indre liv. Dommeren ba kvinnen om unngå å snakke offentlig om privatlivet til forfatteren og familien igjen.

Like før jul var det duket for en slags oppfølger i en ny rettssak i Barcelona. Der krevde Carolina López 150 000 euro i oppreisning fra den profilerte litteraturkritikeren Ignacio Echeverría, en nær venn av Bolaño.

López mente at Echeverría hadde ærekrenket familien og rammet deres indre liv med uttalelser i to forskjellige intervjuer. Echevvería ble for eksempel sitert på:

«Det er usant at Roberto Bolaño og Carolina López hadde, inntil hans død, som hun sier, ‘et felles livsprosjekt, både som par og familie’» (Morgenbladets oversettelse, red. anm.)  

I retten vitnet den verdensberømte litteraturagenten Andrew Wylie, samt Jorge Herralde, redaktør og grunnlegger av anerkjente Anagrama, Bolaños spanske forlag. 

Nå har dommen falt, melder La Vanguardia.

Ignacio Echeverría ble frikjent for anklagene, og Carolina López ble dømt til å betale saksomkostningene. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse