00:00 - 17. januar 2020

Makt i de foldede hender

Med sine historiske storverk bringer Tom Holland den europeiske selverkjennelsen flere skritt videre.

På høyde med Hegel: Forfatter og historiker Tom Holland har etablert seg som en overraskende dyktig fortidsforvalter. På Francesco Hayez' maleri fra 1835 holder pave Urban II «tordentalen» som igangsatte det første korstoget på torget i Clermont (Frankrike) i 1095. Foto: NTB scanpix

Å tenke og skrive seg inn i og ut av historien ­– både som fortelling og som faktisk hendelsesforløp – er en gammel idrett. Hver eneste generasjon trenger nye bilder av fortiden, slik at den blir til å leve med. Historien kan, som alle vet, rettferdiggjøre handlingsvalg og påvirke oppfatningen av hvem man er på tvers av avstand i tid og rom. 

I våre dager har Tom Holland etablert seg som en overraskende dyktig fortidsforvalter, helt på høyde med Hegel, Oswald Spengler, Egon Friedell og Grimberg.

Revisjonisme på høyt nivå. Bokhandlenes bunker av amerikanske sakprosabestselgere er ikke alltid ufeilbarlige sannhetskilder. Men Hollands fingerferdighet er en enestående oppvisning både i mengde og kvalitet. Han kan kunsten å gjøre fortiden levende og fortolke nåtiden historisk. Når historien brukes aktivt som speil, oppdages både mer av historien og mer av nåtiden. Hollands språkbeherskelse og fortellerevne er direkte, saklig og tidsmessig. Med tre store bøker har han ryddet seg en ærefull plass i historieskrivningens historie.

Annonse