00:00 - 24. januar 2020

Magikeren fra Schwarzwald

Med en storflirende trener som er vel så stor stjerne som spillerne har Liverpool blitt et av verdens beste fotballag. Hvem er Jürgen Klopp?

Gliser hele veien til seier: Det vinnende smilet til tross, Jürgen Klopp er ingen engel, skriver Per E. Hem. Foto: Robbie Jay Barratt / Getty Images

Hva er det med denne tyske fotballtreneren som i 2015 ble hentet for å bringe det fordums mesterlaget Liverpool tilbake til gamle høyder? Det er merkelig – auraen rundt ham synes så sterk og interessen så stor at han langs en rekke parametere feier fotballmagikere som Messi og Ronaldo av banen. Mediene og publikum dyrker ham. Klubben er blitt velsignet med inntektsøkning i milliardklassen etter at Klopp ble frontfigur, og det er slett ikke bare på grunn av resultatene på fotballbanen. For dem som tror på slikt, kommer han åpenbart fra et sted ovenfor skyen for å frelse og spre glede i Liverpool.

I andre klubber er det de beste spillerne som skinner, i Liverpool er Klopp den største stjernen. Selv det usannsynlig brede og hvite gliset er abnormt, nesten sjokkerende. Nå er det veldig lenge siden Liverpool har tapt en kamp under Klopps ledelse (ser bort fra reservelaget som tapte i ligacupen før jul), men uansett hvilke folder han da ville ha lagt ansiktet i, ville ingen ha satt spørsmålstegn ved det. Den mindre karismatiske Ole Gunnar Solskjær fikk til sammenligning kjeft for å ha smilt for mye etter et forsmedelig tap nylig.

Taktisk nytenker. Klopp blir i denne boken beskrevet som lidenskapelig drevet av følelser for spillet. Samtidig er han mye mer enn en motivator. Ikke bare er han sterk fotballfaglig, han er en fryktløs ledertype som tør å gå foran ved å ta i bruk nye prinsipper i fotballspillet. Forfatteren forteller om at Klopp som ung trener i det tyske andredivisjonslaget Mainz innførte soneforsvar, mens andre tyske toppklubber fortsatt sverget til det tradisjonelle markeringsorienterte forsvarsspillet.

Annonse