00:00 - 24. januar 2020

I kjølvannet

Danske Asta Olivia Nordenhofs planlagte serie på syv romaner tar sats i brannen på Scandinavian Star og vil gå kapitalismens menneskelige konsekvenser etter i sømmene.

I brann: Passasjerfergen Scandinavian Star, som seilte mellom Oslo og Frederikshavn, brant 7. april 1990. 159 mennesker omkom. Brannen er aldri blitt oppklart, til tross for omfattende etterforskning og gransking. Foto Per Løchen / NTB scanpix

Når man leser den danske forfatteren Asta Olivia Nordenhofs nye roman som utkommer i dag, og det siste halvannet tiårets slagkraftige bølge av dansk, politisk samtidslitteratur som helhet, er det lett å se for seg Georg Brandes smile tilfreds i sitt kulturradikale skjegg fra det hinsidige. Allerede midt på 00-tallet dukket det opp en sterk gruppe forfattere – med prosaister som Jeppe Brixvold og Lars Frost, og poeter som Mette Moestrup og Lars Skinnebach – som på hver sin radikale måte brukte litteraturen til å sette medmenneskeligheten opp mot den politikken som hardnet og kjølnet til etter at Anders Fogh Rasmussen ble statsminister ved hjelp av det åpent rasistiske Dansk Folkeparti i 2001. Omtrent 15 år senere er det fremdeles den danske samtidslitteraturen som byr Norden på skarpladd politisk litteratur.

Der de nevnte forfatterne en halv generasjon tidligere ville sprenge både politisk autoritet og kunstnerisk form, kan man kanskje si at dagens danske, litterære barrikadestormere går mer rett på sak. Sterkest og mest åpenbart kom dette til uttrykk i talen som den unge novelleforfatteren Jonas Eika holdt da han i fjor mottok Nordisk råds litteraturpris. Her henvendte han seg direkte til den danske statsministeren, som satt i salen, og beskyldte henne for å opprettholde statlig rasisme. Det positive budskapet hans handlet om solidaritet og hadde en distinkt gjenklang av 1970-tallets krav om nye fellesskap.

Sammen med for eksempel Theis Ørntoft og nettopp Asta Olivia Nordenhof, har Eika mange og store problemer, og veldig dårlig tid med å få satt dem under debatt.

Annonse