00:00 - 10. januar 2020

I de anglofiles gemakker

Årene med Elizabeth er et rikt kostymedrama om det britiske kongehuset, med store politiske blindflekker.

En rojal nøtt: Inger Merete Hobbelstads Årene med Elizabeth gir oss noen fine gløtt inn i hoffets indre liv, men selve dronningen er fremdeles noe av en gåte, en imponerende pliktoppfyllende sådan, skriver anmelderen. Foto: Derek Hudson/Getty Images

Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith. Dette er dronning Elizabeths fulle tittel i det forente kongeriket (UK). Uttrykket «Defender of the Faith» ble nedfelt i 1544. Regenten skulle forsvare den anglikanske protestantismen mot den pavetro katolisismen. På pundmynten er dette forkortet F.D., fra det latinske fidei defensor.

Rikene og territoriene Elizabeth II er statsoverhode i er restene av et imperium «der solen aldri gikk ned». Vel, til slutt ble det månelyst der også. Innbyggerne forlangte uavhengighet og imperiet ble demontert. Dronningen av Guds nåde er imidlertid fremdeles regent i en rekke samveldestater, deriblant karibiske Saint Vincent og Grenadinene, som var britisk koloni frem til 1979. Der finner man øya Mustique, et jordisk paradis for høyhetene og deres overklassevenner. I Inger Merete Hobbelstads nye bok Årene med Elizabeth er dette ferietumleplassen til dronningens søster Margaret, fortellingens villkatt.

Mektig symbol. Boken kan kalles en kongelig kollektivbiografi, der Elizabeth er sjefen alt roterer rundt. Litteraturviter Hobbelstad er til daglig kritiker og kommentator i Dagbladet. Hun har vært «anglofil fra barnsben av».

Annonse