Annonse
00:00 - 24. januar 2020

Han spørger kun

Rasmus Hage Dalland er så åpen i møte med høyreradikale tanker at tvangsutsendelse av egne statsborgere til slutt fremstår like uskyldig som justeringer i skattereglene.

Ytre høyre: Er det mulig å føre en «samtale» med Europas identitære? Her demonstrerer høyreradikale i Wien, september 2017. Foto: David Speier / NurPhoto / Getty Images
Annonse

Mot slutten av boken Identitær møter den danske forfatteren Rasmus Hage Dalland en kjent ytre høyre-aktivist ved navn Martin Sellner, som i fjor ble nektet innreise til Storbritannia på permanent basis. Sellner virker fornøyd: «Hva du skriver, er opp til din egen frihet og dine egne synspunkter», sier Sellner. «Men jeg setter i alle fall pris på at du ikke bare snakker om oss, men også med oss.»

Så langt i teksten har det ikke vært noen tvil om at Dalland er en mann som kan lytte uten å dømme. Forfatteren har møtt et bredt og imponerende utvalg unge motstandere av «masseinnvandring», «befolkningsutskifting» og «kulturell utvanning». Han har også latt dem prate ut, i stor grad uten å komme med kritiske oppfølgingsspørsmål eller etablere en kontekst utsagnene kan stå opp mot.

Ingen er så trygg i fare. «Formålet med boken er ikke å avsløre, men å undersøke», skriver forfatteren i forordet. Undersøkelsen bringer ham tett på intervjuobjektene. «Den store utskiftingen» er et hovedtema for de fleste av dem, altså tanken om at Europas innbyggere er en slags urfolk, som mer eller mindre planmessig er i ferd med å bli fortrengt av folk sørfra.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse