Annonse
00:00 - 17. januar 2020

Å finne riktig verb

Finn Iunkers essays demonstrerer en beundringsverdig teft for uventede perspektiver.

Hjernekamp: Da Bertolt Brecht og Walter Benjamin møttes over sjakkbrettet, var det samtidig møtet mellom to svært forskjellige temperamenter. Foto: Ukjent / Akademie der Künste, Berlin, Brecht-Archiv [BBA], Fotoarchiv 07/026
Annonse

Ikke mindre enn tre fotografier gjengitt i Finn Iunkers essaysamling Praksis viser Bertolt Brecht og Walter Benjamin spille sjakk. Det er sommeren 1934, stedet er Fyn i Danmark, og de tyske litteratene sitter i hver sin typiske positur foran sjakkbrettet: Brecht rakrygget med våkne instinkter og sigaren i munnviken, stolt og irritert, in it to win it. Benjamin, derimot, virker som om han er i ferd med å synke sammen over brettet med sine lave skuldre og tunge kontemplative hode. Iunker siterer en bekjent som mintes at Benjamin ikke kunne foreta seg noe uten å først ha laget en teori.

Tittelen på Iunkers samlede essays fra perioden 2015–2018 røper at hans sympatier ligger med Brecht. I hvert fall går det frem av hans forrige karriereoppsummering, Arbeider for scenen 1993-2015, at det er til den politiske dramatikeren og rabulisten, ikke mystikeren og filosofen, Iunker har størst affinitet. Også i sine essay fremstår Iunker som en satirisk alvorsmann som kunne gjentatt etter Brecht: «Hva slags tider er det vi lever i, hvor en samtale om trær er nesten en forbrytelse, for den innebærer fortielsen av så mange ugjerninger?»

Der det brenner. Blant ugjerningene Iunker har vært med på å fremheve de siste årene, er den norske virkelighetslitteraturens utlevering ikke bare av forfatteren, men også av uskyldige mennesker i forfatterens omgangskrets. Det er rituell omskjæring av guttebarn, og israelske soldaters brutale fremferd mot palestinske sivile. Visse akademikeres forsøk på å renvaske en mann dømt for mord, er til sammenligning ingen forbrytelse, men Iunker vil likevel kalle det en «skandale» hvis de lykkes.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse