00:00 - 31. januar 2020

Et sinnets hjemland

Meksikanske Gloria Gervitz har skrevet på det samme i diktet i førti år.

Maratondikt: Meksikanske Gloria Gervitz har i over førti år skrevet på langdiktet Migrasjonar, der den eldste delen av diktet ble publisert i 1979. Foto: Kevin M. Connors

«Where can I free myself from the homeland in my body?» spør den palestinske poeten Mahmoud Darwish (1941–2008) i et av sine dikt. I poesien hans var eksilet en konstant, men hans søken rettet seg ikke mot det forlatte, han ønsket seg nye fellesskap. «Dikt kan ikke etablere stater. Men de kan etablere et metaforisk hjemland i folks sinn», sa han i et intervju.

Meksikanske Gloria Gervitz (f. 1941) har i over førti år skrevet på et langdikt der hun forsøker å finne frem til et slikt metaforisk hjemland, i poesien og i sitt eget indre. Den eldste delen av diktet Migrasjonar ble publisert i 1979, og i 1991 utkom det for første gang samlet under én tittel. Siden den gang har Gervitz revidert, utvidet og gjenutgitt sitt livsverk i nye versjoner – dette diktet har forblitt hennes eneste.

Elegi og ekstase. Gervitz’ Migrasjonar strekker seg minst like langt som verkets utgivelseshistorie; diktet binder sammen minner og inntrykk fra ulike tider, religioner og røster. De mange forflytningene skjer blant annet i poetens familiehistorie. Gervitz ble født i Mexico by, men familien hennes er også jødisk, med røtter i Ukraina.

Annonse